суботу, 30 травня 2020 р.

Білоквітковий мак у Лісостепу / White-flowered poppy in the forest-steppe

В Правобережному Лісостепу на сільськогосподарських угіддях і рудеральних місцях поширюється білоквітковий мак. Він масово зустрічається у північних районах Миколаївської та Одеської областей, на заході Кіровоградської області і на півдні Вінницької області. Відмічався і в м. Києві. Судячи з флористичної літератури, цей мак відносять до самостійної раси Papaver albiflorum (Besser) Paczoskii, яка часто синонімізується із Papaver dubium subsp. lecoqii (Lamotte) Syme.
Ю.Пачоський "після переглядання безлічі рослин впродовж десятиліття" на полях колишньої Херсонської губернії встановив, що у P. albiflorum пелюстки ніколи не бувають чисто білими, а жовтувато-білі. Натомість, латекс у нього завжди білий і, відповідно, корінь - сірувато-білий.
Нині в більшості визначників для Papaver albiflorum подаються саме такі ознаки.
Проте, наші дикорослі білоквіткові маки - не вписуються у такий опис (не рахуючи окремих мутантів або рослин-альбіносів інших видів). Це рослини з майже чисто-білими квітами і часто з темно-фіолетовими плямами при основі, а молочний сік у них сірчано-жовтого кольору. За всіма ознаками це - білоквіткова форма типового Маку сумнівного - Papaver dubium f. albiflorum, але ці рослини не відповідають таксону Papaver albiflorum (Besser) Paczoskii. Як правило, ці рослини розріджено ростуть поміж основної червоноквіткової форми маку сумнівного, але в деяких популяціях, зокрема на полях по обидва боку Південного Бугу між Савранню і Голованівськом, частка білоквіткової форми досягає 30-40 %. Дуже рідко між такими рослинами трапляються одиничні рослини з рожевими квітами.
В Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка (м. Київ) за останні кілька років сформувалася інвазійна популяція  P. dubium f. albiflorum, причому, без участі червоноквіткової форми, отже, біле забарвлення пелюсток виявилося закріпленим генетично, а можливо, розповсюдженню білоквіткової форми маку сприяє глобальне потепління.

 Papaver dubium f. albiflorum в Ботсаду (м. Київ) / 
Papaver dubium f. albiflorum in the Botanical Garden (Kyiv)
 
 
 
 
 
  Papaver dubium  в Кодимському районі Одеської області, типова форма і f. albiflorum 
(фото Б.Кученка)
Papaver dubium in Kodyma district of Odessa region, typical form and f. albiflorum
(photo by B. Kuchenko)
В цілому Papaver dubium - заносна рослина (ксенофіт) середземноморського походження. У зв'язку із потеплінням багато подібних синнатропних  видів поширюються полями і транспортними шляхами на північ із Середземномор'я і Степу у напрямі Лісової зони.

In the Right-Bank Forest-Steppe, white-flowered poppies are spread on agricultural lands and ruderal places. It is widespread in the northern districts of Mykolayiv and Odesa oblasts, in the west of Kirovohrad oblast and in the south of Vinnytsia oblast. It was also celebrated in Kyiv. This is - Papaver dubium f. albiflorum. As a rule, these plants grow sparsely between the main red-flowered form of Papaver dubium, but in some populations, the share of white-flowered form reaches 30-40%.
In the National Botanical Garden named after MM Grishka (Kyiv) has formed an invasive population of P. dubium f. albiflorum. Global warming contributes to the spread of these plants.

Немає коментарів:

Дописати коментар