суботу, 30 травня 2020 р.

Тамарикси у Національному ботанічному саду (м. Київ) / Tamarix in the National Botanical Garden (Kyiv)

В Національному ботанічному саду імені ММ Гришка колекція тамариксів представлена на ділянці "Середня Азія". Нині тут ростуть 4 види тамариксів, інтродуковані у 1958-1961 рр із Узбекистану і Казахстану до тоді ще молодого ботсаду.

Окрасою колекції є насадження Тамариксу пухкого (Tamarix laxa). Він цвіте найпершим з інших видів у середині травня і формує ажурний оазис на ділянці. В цей час ділянка "Середня Азія" на два тижні стає одним із найкрасивіших куточків Саду.Видова приналежність цього виду потребує уточнення. Імовірно, він був інтродукований як T. meyeri, а згодом перевизначений нами як T. elongata, але нова перевірка свідчить, що це вид із групи Тамариксу пухкого/Т. Шовіца (Tamarix laxa / T. szovitsiana).
 
 Навіть після відцвітання Tamarix cf. laxa продовжує привертати до себе увагу.
 На зміну у кінці травня розцвітає Тамарикс смірненський (Tamarix smyrnensis). Цей тамарикс росте у вигляді невеликих дерев, а був інтродукований під назвою Tamarix hohenackeri. Рослини на ділянці під час цвітіння мають напіврозкриті квіти, тоді як у T. hohenackeri в умовах Середньої Азії за описом - квіти не розкриваються. Нині T. hohenackeri розглядається як синонім середземноморського виду T. smyrnensis, фотографії якого з Греції дуже подібні на наші тамарикси.
Цілком вірогідно, що ці інтродуковані рослини є гібридом T. smyrnensis (T. hohenackeri) x T.meyeri, який був названий Ф.Русановим "Майский снег". Таксономічна приналежність цих рослин ще потребує уточнення, втім, це стосується багатьох чужоземних рослин у ботанічних садах..
 
In the Botanical Garden named after MM Hryshko the collection of tamarix is presented on the plot "Central Asia". There grow 4 species of tamarisk, introduced in 1958-1961 from Uzbekistan and Kazakhstan. Tamarix laxa and Tamarix smyrnensis are the first to bloom. These plants are the decoration of the Botanical Garden

Немає коментарів:

Дописати коментар