пʼятницю, 3 липня 2009 р.

Жовтоазалієві ліси Житомирського Полісся

2009.05.25-30. науковці відділу природної флори Національного ботанічного саду спорядили експедицію на Житомирське Полісся, де вони проводили дослідження у соснових лісах жовтоазалієвих.
Азалія жовта (= Рододендрон жовтий) (Rhododendron ponticum L.) - рідкісний лісовий листопадний кущ. Поширений переважно на Кавказі та північній частині Малої Азії. Досить значні площі займає в острівному місцезнаходженні, віддаленому від Кавказького на 1000 км, що має назву "Поліський острів" (північно-східна частина Рівненської і північно-західна частина Житомирської областей. Одиничні знахідки виду відомі з Польщі та південної Білорусі.
В Поліському острові часто утворює суцільні зарості на болотистих грунтах, які в період цвітіння (травень) вкривають сосновий ліс яскраво-жовтим вогнищем, а повітря наповнюється солодким запаморочливим ароматом. Місцеві жителі майже зневажливо називають цей кущ "дряпоштаном". А між іншим, азалія жовта - корисна рослина. Це надзвичайно декоративний чагарник. У нашій флорі йому немає рівних по декоративності, тож не даремно його ввели в культуру, незважаючи на його вибагливість до вологи та грунтів. Крім того, квіти азалії жовтої використовують у парфюмерній промисловості. В минулому населення Житомирського Полісся на замовлення французьких підприємств заготовляло значні обсяги сировини азалії в природі. А ще азалія жовта - оруйна, лікарська та дубильна рослина.
Більше про корисні властивості азалії можна дізнатися тут.
Нижче розміщено фотографії Rhododendron ponticum L. з Городницького лісництва (Новоград-Волинський р-н Житомирської обл.)

Немає коментарів:

Дописати коментар