вівторок, 30 червня 2009 р.

Явлення образу на дереві в Крижополі - 2009.04.07

В Крижополі - райцентрі Вінницької області - ввечері 2 квітня 2009 (четвер) сталося "диво" - на зрізі горіха по вулиці Халтурній (це справді назва вулиці) проявився образ, прийнятий мешканцями міста за церковноіконний святий лик.
Коротко історія така. Знаходиться старий горіх у дворі пожилої жінки. Її син восени зрізав велику всихаючу гілку, що виходила на дорогу. 2 квітня діти гралися поблизу у м"яча. М"яч упав біля горіха. Діти підбігли і побачили на зрізі малюнок. Вони розказали про це батькам. Наступного дня вже весь Крижопіль шумів про "диво". Новина швидко поширилась в інші райони, Вінницю. Почали виникати розповіді про світіння образу, про те, що незрячій жінці привидівся образ святої Марії, про вогненну кулю тощо. По першій інформації з телефону в облгазеті "33 канал" написали відповідну замітку. Щоправда, потім на місце виїхав кореспондент і наступна стаття була значно об"єктивнішою. Там же вміщено і мій короткий коментар - я якраз перебував у відрядженні на Вінниччині і приїхав подивитись на явище в той час, коли там знаходився кореспондент "33 каналу". В цей час біля дерева була черга - чоловік 25 - яка постійно змінювалась. Люди хрестилися і цілували образ. Дехто недовірливо пожимав плечами. При мені сусідка пояснювала, що нічого не світилося. Інші бабусі доводили, що світилася гілка і з неї ішли іскри вночі, і показували на ту гілку. У напрямі пальців одна з гілок дерева була перев"язана новорічним блискучим дощем. Нижче подаю фотографії з місця події.
То що ж все-таки сталося? Відповідь проста - на початку весни у дерев відбувається сокорух. Протягом зими великі зрізи на деревах можуть не підсихати повністю. Кореневий розчин протік під потужним тиском на поверхню зрізу і почав стікати по ньому вздовж річних кілець, формуючи малюнок. Правду кажучи, він дійсно нагадує людський силует. Його сформувало випадкове поєднання живих і мертвих тканин. Ліве око образу - це серцевина гілки. До речі, схожість з образом святої Марії з малюком на руках - чисто суб"єктивне рішення. Особисто для мене, атеїста, при певних ракурсах крижопольский малюнок дійсно нагадує іконний образ. Я показував його фотографії знайомим, серед них є і віруючі, - так більшість не знаходить достовірної схожості з іконним образом. Одним словом, це питання вірування і світогляду людини.
Подібне явище сталось нещодавно і в Полтавській області. Його появу висвітлило багато Інтернет-ресурсів.
А один із молодіжних сайтів подав чудову підбірку "Святой образ там, где его не ждали" з 43 фотографіями. Цікаво, що б сказали церковники після їх перегляду?

Немає коментарів:

Дописати коментар