вівторок, 18 березня 2014 р.

Виставка Природа у творчості Т.Г. Шевченка

У Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАНУ відбулося урочисте відкриття виставки "Природа у творчості Т.Г. Шевченка", присвяченої 200-річчю із дня народження Кобзаря. На відкритті, що відбулося 11 березня, були присутні Заступник голови Печерської РДА А. Федоренко, Голова Президії УТОП В. Шевчук, головний редактор "Літературної України" С.Козак, дирекція Національного ботанічного саду, директор Ботанічного музею НАНУ В.Новосад, завідуючий геологічним музеєм КГРТ В. Прокопець та інші поважні гості. Проводив церемонію відкриття зав. відділу природної флори ботанічного саду В.Мельник. Для гостей було проведено концерт струнного ансамблю "Вишиванка".  

Ідея виставки - представити маловідомий для широкого загалу природничий аспект образотворчого мистецтва великого Кобзаря Т.Г. Шевченка.
 
У творах і на картинах Т.Г.Шевченка згадується понад 90 різних видів рослин - як українських, так і іноземних. Тож, значну площу експозиції займають гербарні аркуші з рослинами, представленими у віршах і повістях Кобзаря разом із відповідними цитатами.

  
Центральною частиною експозиції є презентаційні матеріали, на яких представлено різні періоди і аспекти життя і творчості Т.Шевченка, що стосуються оспівування ним природи і рослин.
 
 
 
 Не оминули на відкритті і жорстку тему ворожої окупації України російськими загарбниками. Так, на обкладинці екологічного календаря "Шевченко і природа" зображено відому картину Кобзаря "Циганка-ворожка". Її емоційний посил передається у нерішучому погляді дівчини-україни, котра ніби з надією дивиться у бік Європи, а в цей час зла циганка-росія пророкує і манить дівчину назад у царство тьми.
Не менш пророчими були і слова Кобзаря про 
"... діти молодії
Чорнилом политі,
Московською блекотою...
Заглушені!"
 Саме цими, трішки сумними нотами, і завершилась офіційна частина.

Відмітимо, що хоча виставка і не хизується розмахом, проте її експозиції привертають увагу і пропонують здійснити уявну мандрівку разом із Т. Шевченком по просторах України, степах Середньої Азії та горах Каратау, відкриваючи для себе нового, раніше невідомого Кобзаря - співця природи.
Виставка "Природа у творчості Т.Г. Шевченка" відкрита для відвідування щоденно з 10.00 до 16.00 у корпусі №6 Національного ботанічного саду. Вхід безкоштовний.

Немає коментарів:

Дописати коментар