неділю, 4 липня 2010 р.

Цвітіння Горицвіту весняного на осипах

Горицвіт весняний - цінна декоративна та лікарська рослина флори України. Біологія цього виду добре вивчена в усіх відношеннях.
Ми виявили ряд невідомих раніше популяцій горицвіту на півдні Вінниччини. І помітили, що на схилах, вкритих осипним карбонатним грунтом легкого складу (спостереження зроблено в межах Мурафських товтр), особини горицвіту часто розкривають перші квіти на рівні грунту, не чекаючи появи квітконосів. Останні з"являються через кілька днів, припіднімаючи перші квіти над поверхнею грунту. У рослин же з рівних місцезростань квіти розкриваються переважно на уже кількохсантиметрових квітконосах, на котрих є і перші листочки.
Звичайно, це лише невелике спостереження. А відбувається подібне затримання у розвитку зелених пагонів через рухомість грунтового шару та поступове заглиблення кореневої шийки рослини. Це явище можна розглядати як прояв пристосування до несприятливих умов існування, хоча саме на подібних схилах у долинах рік горицвіт весняний продовжує зберігатися на півдні Вінниччини.
Зазначимо,що в літературі умови існування рослин на рухомих грунтах висвітлені недостатньо, хоча тут ще можна знайти немало цікавого і нового.

Шиндер О.І. Географічне поширення та умови місцезростань Adonis vernalis L. (Ranunculaceae Juss.) на території Мурафських товтр // Інтродукція рослин. – 2008. – №3. – С. 29-33.

Немає коментарів:

Дописати коментар